Menu

Cattery Adorable Siberians

header photo

Het uiterlijk van de Siberische kat

 

 

Heb je ooit een Wickes-advertentie gezien? Het plaatje stelt een Siberisch katje voor en dat is niet voor niets. De kleintjes zijn zo schattig dat je ze constant wilt aaien en knuffelen. En de volwassen katten van dit ras zijn elegant en hebben een vorstelijke uitstraling. Het zijn echt hele mooie katten en het lijkt alsof ze dat zelf ook goed weten.   

 

Ze zijn redelijk groot en groeien lang, gedurende de eerste vijf levensjaren. Volgens de norm moeten mannetjes het gewicht van vier tot zeven kilogram hebben, en vrouwtjes- van drie tot vijf. Sommige fokkers zeggen dat Siberische katten ook meer kunnen wegen, tot 10 en zelfs 12 kg. Ongeacht hun gewicht, zijn ze altijd gracieus, behendig en snel. Het is leuk te zien hoe ze lopen, springen, spelen en slapen.

 

Siberische katten die middelgroot zijn, lijken door de dikke vacht groter dan gewone huiskatten. 

Ze zijn zeer aangenaam om aan te raken, en het is een genoegen om ze in uw handen te nemen.

Hun lichaam is mooi gespierd en proportioneel, de rug is iets hoger is dan de schouders, het buikje is rond en stevig. Hun poten zijn van gemiddelde lengte, lekker mollig; op de voeten tussen de kussentjes zitten dikke bossen vacht. Ze kunnen redelijk lang op de achterste poten zitten of staan om iets met de voorste poten te bereiken.

 

De staart van de Siberiër is zijn versiering en zijn trots. Het dier houdt hem grotendeels omhoog.

Pluizig en dik aan de basis, iets taps toelopend naar het einde, deze grote vraagtekenvormige staart trilt en wiebelt zachtjes van links naar rechts alsof hij vraagt: "Nou, heb je zo'n schoonheid ergens anders gezien?"

 

Het is leuk om deze katten van achteren te zien omdat ze een grappige pluizige "broek" van dikke wol dragen. Ze hebben ook een mooie bontkraag, een hint dat hun familieleden leeuwen zijn. Deze kraag geeft ze een serieuze "brainy" look en siert ze heel erg.  

 

Hun nek is kort, rond en gespierd; het hoofd heeft een trapeziumvorm met afgeronde contouren en is in grootte evenredig met het lichaam; de neus, breed en bijna recht, heeft een kleine holte bij het voorhoofd, merkbaar als je de kat vanaf de zijkant bekijkt. Hun oren zijn middelgroot en hebben grappige plukjes lang haar van binnen.

 

De ogen van Siberiërs zijn groot en ovaal, wijd uitgezet, intelligent en begripvol, met de kleur van groen tot goud.

 

Hun bontjas is uniek: hij is waterdicht; de vacht bestaat uit dik en hard langwerpig dekhaar en een dichte ondervacht, die qua lengte niet veel verschilt van de hoofdvacht.

En wat heel zeldzaam is: het ras van traditionele Siberische katten wordt als hypoallergeen beschouwd.